HTML

The Hypocrite Report

Minden, ami zene, magyar, tv vagy éppen geekség. Politikai hovatartozás és korrektség nélkül.

Blogroll

Feed

Írj nekünk!

Közös címünk:
thehypocritereport kígyó dzsímél pötty com

Vagy személyesen a nicknevünk és a fenti mailszolgáltató párosításával.

Én elmentem a vásárba...

2008.10.27. 15:40 :: Bruzsy

Vége, eldőlt. Ez alkalommal hackelések nélkül (vagy csak nem tudunk róla). Az MNB lezárta az urnákat, tartottak egy gyors szavazatszámlálást, majd bejelentették: az új 200 forintos hátoldalát a Lánchíd fogja díszíteni. Mert az olyan szép és magyar. Félreértés ne essék, nincs nekem semmi bajom Széchenyi remekbeszabott hídjával, valóban szép alkotás, de véleményem szerint lehetett volna ötletesebb, ránk jobban jellemző dolgot is találni. Mint például egy lapátjára támaszkodó útépítő munkást, ásítás közben.

Mondjuk a híd győzelme már a kiírás pillanatában borítékolható volt. A két madár közül egyértelműen a gólya a kedveltebb és inkább jelképezi kishazánkat, mint a fakopáncs, ugyanakkor a városi emberhez sosem állt olyan közel, mint mondjuk vidéken. A két védett növény, a cifra kankalin és a kövér daravirág (akik közül az egyiknek nyernie kellett volna ha az 1,10,100: címer; 2,20,200: virág, 5,50: madár analógiát betartjuk) pedig olyan "gyönyörű" látványtervet kapott, hogy még a fix szavazóikat is elrettentette a voksolástól. A Colbert Megyeri-híd meg minden bizonnyal csak poénként szerepelhetett a jelöltek között, mert ugyan szépnek szép, de a magyar munkaminőséget ismerve még az is lehet, hogy összeomlik, mire az érme kigördül a verdéből. Ennek ellenére a harmadik helyet zsebelte be a maga 18 százalékával. Sebaj, az eurónkra (valamikor évtizedek múlva) majd a Köröshegyi völgyhíd vagy az M6 alagútjai kerülnek.

Visszatérve a végleges kétszázasra: az első Duna-híd már az előző, tíz éve a lakosság totális hülyesége miatt bevont érmén is szerepelt, igaz, akkor még a névérték felett. Mondjuk a nép gyűjtögető életmódjához a negatív hozzáállás is párosult a visszavonásnál, hisz az ezüsttartalmat véleményem szerint bármikor lehetett volna szabályozni. Az osztrákok is jól megvannak az 5 eurósukkal, hiába tekint mindenki emlékérmeként rá. Szerintem mindenkinek szép emlékei vannak a régi kétszázasról, amely túloldalán először az MNB, majd a Haza Bölcse képe szerepelt. Ez késztetett gondolkodásra: miért nincsenek nekünk arcképekkel díszített páncélosaink, mint másfelé?

Kicsit utánanéztem a dolognak, így akadtam rá egy 1993-mas riportra az érmék tervezőjével, Kósa Istvánnal, aki elmondta, hogy először ő is a magyar történelem nagyjaira gondolt, de aztán úgy döntött, hogy az túl snassz, és kipróbál valami egészen mást. Meg különben is, a magyar történelmi személyiségek nagy részének szerepéről mai napig tartó vita van, kell a fenének ilyen balhé. Ez mondjuk szvsz elég nagy hülyeség, nem feltétlenül kell nekünk Horthy meg Kádár a pénzérménkre, amikor ott van egy Kossuth, egy Mátyás vagy éppen egy Szent István is a talonban. Róluk azért nem szoktak annyit veszekedni. De hát így jutottak nekünk madarak meg virágok.

No persze nem azt mondom, hogy ha az angolok rátehetik a pennykre II. Erzsébetet, miránk miért ne nézhetne Mádl Ferenc azzal az elbűvölő mosolyával? Vagy miért ne lehetne egy V-jeles Árpibácsi? Hogy egy táncoló Gyurcsányról vagy egy szónokló Viktorról ne is beszéljek. Nem. Csak valahogy úgy gondolom, hogy egy Deák vagy egy Bartók jobban kifejezné nemzetünk nagyságát a Lánchídnál. Hisz a Kossuth-bicentenáriumi százas is mekkora sikert aratott, és nem hiszem, hogy csak a különlegessége miatt.

De nincs mit tenni, lehet jobb lesz hozzászokni, hogy egy híd néz vissza ránk az új pénzérméről. Elvégre előbb vagy utóbb úgyis kivonják ezt is...

20 komment

Címkék: nagy magyar k.rva élet

A bejegyzés trackback címe:

https://hypocrites.blog.hu/api/trackback/id/tr33734483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gerasz 2008.10.27. 16:47:35

Én a leköszönő papíron látható Koltai Ferencet javasolnám.

szentkoronaradio.com/node/32083

Netuddki. 2008.10.27. 16:55:19

Érdekes, Teller Ede senkinek nem jutott eszébe? Sok mindent kifejezne.

Fedup Sári 2008.10.27. 17:37:57

Kovi1970, a forinton utóbbi időben csak politikus képe lehet, tudós, művész tilos. (Természetesen a királyokat is a politikus kategóriába soroltam.) Pedig régen volt Bartók, Ady, Petőfi... mondjuk a tudósok régen se jelentek meg, dehát miért is kellene a pénzeinkre Bojait vagy Békésyt, netán Szentgyörgyit, Erdős Pált sít. tenni, az olyan snassz.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2008.10.27. 17:40:33

"Amikor ott van egy Kossuth, egy Mátyás vagy éppen egy Szent István is a talonban"

Hát, Kossuth és Mátyás nagysága azért vitatható

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.27. 17:51:10

Vitatható?
Maximum a fasiszták szerint.

Almaspite 2008.10.27. 18:25:14

Kovi1970!

Fogadni mernék egy ojróba, hogy Teller Edét meg a Termonukláris Fegyvereket Ellenző Liga kifogásolná a kétszázason. Ha jelenleg nincs ilyen, akkor alakulna egy, csak azért, hogy ellenezhesse. Vagy ha nem emiatt, akkor a származása miatt. Vagy amiatt, hogy a II. Világháború előtt disszidált és nem a Tengelyhatalmak kezébe adta a végső győzelem fegyverét... Ezt a három indokot kb. fél perc alatt találtam ki, de alkoholos befolyásoltság alatt még többet is tudnék...

:-)

Ééérted, belekötni bármibe bele lehet...

moTmeN 2008.10.27. 18:27:10

hat, AnyadnakPalankot, azert ez nemigazan igy mukodik...
hu.wikipedia.org/wiki/Kossuth_Lajos
Erdekes olvasnivalo az, hogy a megyei karrierje miert tort meg a T. feddhetetlen politikusnak...
Ugyancsak erdekes kerdes az asszimilalando nemzetisegek, a nyakas nacionalizmus, ami politikajanak reszekent a 48-49-es esemenyek szamunkra negativ vege...

A hozzaszolasod kb az a szinvonal, amikor az anyuka kb azzal beszeli le a kisgyereket, hogy bekapja a muanyag jatekat, hogy "Fuj, kakis!"...

ki kicsoda 2008.10.27. 18:41:54

"A Colbert Megyeri-híd meg minden bizonnyal csak poénként szerepelhetett a jelöltek között, mert ugyan szépnek szép, de a magyar munkaminőséget ismerve még az is lehet, hogy összeomlik, mire az érme kigördül a verdéből."
Mondták már neked, mekkora tahó vagy?

HgGina 2008.10.27. 18:48:38

Fedup Sári 2008.10.27. 17:37:57

Bolyai (ly), Szent-Györgyi
Ha már a nagyokat emlegeted, legalább tanuld meg a nevüket helyesen leírni!
Művészek pedig szép számmal jelentek meg már pénzérméinken: Bartók, Kodály, Munkácsy, Szinyei Merse... csak ízelítőül. Még akkor is igaz, ha valamilyen jubileumhoz kötődő pénzérmék voltak.

AnyádnakPalánkot 2008.10.27. 17:51:10

Miért is ne lenne vitatható pl. Kossuth?
Köztudott, hogy az elárvult Reviczky-ikrek vagyonkáját 1831-ben elherdálta (másképp szólva: elsikkasztotta), továbbá a magyar államkincstárat egyéb bevételek társaságában saját magáncéljaira fordította másképp: ellopta). Egyszerűen egy ócska kis tolvaj volt.

Ugyanakkor van egy jó nagy névsor, amelyiken százával vannak nagyjaink. Kicsit kezd unalmassá válni a Lánchíd. Mindazonáltal szép a látható érme ábrája, de legalábbis nekem tetszik.

szucsitg 2008.10.27. 18:48:44

én is szoktam bruzsynak mondogatni, h tahó... v lehet, h a mohót? már a fene se tudja.
és neked mondták már, h a személyeskedés nem vélemény? :)

HgGina 2008.10.27. 18:53:09

Teller szépen mutatna egy 100 sekelesen.
Izrael nem szégyellné bizonyosan.
Tudományos érdemei nem biztos, hogy feledtetik annak a párszázezer embernek a fájdalmát, akik nukleáris robbantások miatt vesztették el szeretteiket.
Az is igaz, ha nem ő, akkor más talán felfedezi-feltalálja ugyanazt.

HgGina 2008.10.27. 19:02:04

Tippek: IV. Béla (a második honalapító), Anonymus (politikailag kikezdhetetlen), Samu (a legkorábbi magyarországi ismert ember, koponyatető formájában, ha nem számítjuk a Rudapythecus Hungaricus 4 db fogát), Bem apó (polak-weger dwa bratanki), Kabos Gyula (a magyar pénzügy úgyis kész kabaré).

xiau.ling 2008.10.27. 19:11:34

én ha már személyt kell javasolni, akkor dévényi tibi bácsit javasolnám, mert ha megdörzsölnénk a kétszázast, akkor lehetne kívánni is valamit..

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.27. 19:24:19

Hát, nemtom, miért olyan fontosak a fejek.
De van egy ötletem: az ötvenezresre nyomják a gyurcsány fejét, akkor az majd nem kell senkinek, de én elfogadom...

states 2008.10.27. 19:30:55

A posztkomcsik szívük szerint Kun Bélát, Rákosit, Kádárt tennék rá, de miután ezt momentán nem tehetik, ezért aztán jön a fű, fa, virág, Lánchíd, csak nehogy egy valódi történelmi személy kerüljön rá...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.10.27. 19:32:01

Bruzsy... semmi jó ízlésed nincs. Before-al együtt ez már büntetendő!!! Meg Viktor király, meg Szili elvtársnő??? Na ne! Maradjunk valami olyannál, amire 10 év múlva is jó ránézni!

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.10.27. 19:39:57

@ki kicsoda

hu.wikipedia.org/wiki/Irónia

@Boli
Nem tudom, én a jó öreg Kossuth százast még most is szívesen nézegetem. Meg a Bartók ezrest is. Baj?

@mindenki
Ha lehet próbáljuk meg az egymás sértegetését / komcsizást / fasisztázást minimálisra redukálni. Ez nem az origo.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.10.27. 19:47:55

Bruzsy...bocsi, én a Mádl miatt mondtam. Ismerd el, az azért perverz volt...

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.10.27. 19:49:52

Np, kicsit erős volt, elismerem, dehát... Valamit valamiért... :-P

Hatványpatkány 2008.10.27. 23:14:09

Nos, ha már ekkora diskurzus van arról, hogy
méltó-e arra a Lánchíd, hogy a szerény kétszázforintosunkat díszítse addig, ameddig díszíti majdan -- akkor nagy baj van kies hazánkban, finnyogó nagyuraim, mert a kérdés nem is kérdés.
Ellentétben veletek.
Sapienti sat.
süti beállítások módosítása