HTML

The Hypocrite Report

Minden, ami zene, magyar, tv vagy éppen geekség. Politikai hovatartozás és korrektség nélkül.

Blogroll

Feed

Írj nekünk!

Közös címünk:
thehypocritereport kígyó dzsímél pötty com

Vagy személyesen a nicknevünk és a fenti mailszolgáltató párosításával.

Az Alföldi-jelenségről

2013.09.07. 23:38 :: Bruzsy

Először is szögezzük le: ez a poszt alapvetően nem Alföldi Róbertről szól, éppen ezért nem lesz benne szó a nemi beállítottságáról, vagy arról, hogy amúgy egy remek rendezőnek tartom. Helyette beszélgessünk inkább arról a jelenségről, ami körülötte kialakult és arról, hogy Magyarország vezető televíziójának marketingesei hogyan használtak ki mindannyiunkat az elmúlt pár hétben.

És hogy mi az apropó? Tegnap este elindult az X-Faktor negyedik évada az RTL Klubon, aminek a zsűrijében idéntől Alföldi Róbert (is) helyet foglal. És ez engem meglepetésként ért. Persze eddig is tudtam, hogy lesz új évad, azt is, hogy szeptemberi a start, ráadásul két napos formátum lesz belőle, de a dátum valahogy kimaradt. Ez egyrészt ciki nekem, aki évek óta próbálok otthon mozogni a hazai és külföldi tévés világban (és nem csak azon a szinten, hogy mi történt tegnap este a Barátok köztben), miközben magamnak is félek bevallani, hogy már régen nem nézek tévét, ráadásul a sarokba van fordítva és csak a Spektrum megy rajta 0-24-ben. Másrészt ciki lenne az RTL Klub marketingeseinek is, hogy nem lett jobban hangsúlyozva a premier időpontja az offtévé felületeken. Lenne, ha egyébként nem zseniálisan végezték volna a dolgukat az elmúlt egy hónapban.

alfoldi1.PNG

Fotó: Bársony Bence, RTL Klub

Alföldi Róbert távozott a Nemzeti Színház éléről, ezt mindenki tudja. Színházszerető emberként egyszerűen megdöbbentett az a reakció, amit ez az esemény kiváltott az országban. Elkapkodott jegyek, tömeges politikai megnyilvánulások, anyázás minden irányból. Mindenhol azt olvastam, hogy milyen undorító, hogy politizálnak egy színházban, miközben a Katona évek óta látványosan és szájbarágósan csinálja ugyanezt, mégsem mond rá senki egy rossz szót sem.

Olyan ismerőseimtől hallottam, hogy elmennek egy-egy darabra, akikről egyébként tudom, hogy húsz éve jártak utoljára színház közelében, akkor is azért, mert az osztályfőnök elrángatta az egész osztályt egy Shakespearre, mert őt nagyon érdekelte, de nem volt kivel mennie. Ezzel szemben a tavasszal beszélgettem egy színművésszel, aki egyébként évekig volt a Nemzeti társulatának a tagja, és aki elmesélte, hogy ő sem tud bejutni egy-egy felpörgetett darabra. Katasztrófaturizmus és médiahiszti volt ez a javából, a csúnyábbik fajtából.

Aztán véget ért az évad, elcsitultak a kedélyek, Alföldi leigazolt a Faktorhoz. Közben persze lehetett tudni, hogy István, a király-t rendez Szegedre, de akkora visszhangot nem kapott. Még akkor sem, amikor egész Budapestet ellepték a Trónok harca mintás pólóban feszítő Stohl András plakátok. És mégis, augusztus 20. óta megint minden Alföldiről szól. Csak hogy érzékeljük, azóta 21 cikk született Alföldiről az Indexen az archívum szerint (ebből 10 az elmúlt egy hét alatt), miközben a Nemzeti utolsó Mephisto-előadása és a nemzeti ünnepünk között összesen 14.

Mindez azért, mert az RTL Klub műsorára tűzte a szegedi előadás felvételét, amit így mindenki láthatott, vagy ha le is maradt volna, a visszhang miatt azóta negyvenszer megnézhette online. Aztán pár napja megjelent egy könyv is Alföldi nemzetis éveiről, amiben hogy, hogy nem, pont először coming outolt a nyilvánosság előtt. Garantált Blikk címlap és újabb négy Index cikk. Tegnap pedig elindult az X-Faktor, benne a Robival.

"Büszkék vagyunk arra, hogy az RTL Klub lehet az a televízió, amely bemutathatja a 30 éves jubileumra készülő István a királyt. Biztosak vagyunk abban, hogy az RTL Klub nézői az államalapítás ünnepén örömmel nézik majd ezt az emblematikus alkotást." – mondta Kolosi Péter augusztus elején.

Ugye nincs, aki elhiszi ezt a sajtóközleményt? Hogy az RTL azért döntött emellett, mert ezentúl esténként színházi közvetítéseket fog adni a CSI helyett? Zseniálisan megtervezett akció volt ez, aminek előre látták a hatásait a Sportaréna előtti tüntetéstől kezdve a napi negyven fröcsögő Facebook-vitáig. Egyértelműen lehetett eddig is tudni, hogy Alföldi megosztó személyiség, ha előkerül a neve, mindenképp vitát generál. Leadhatták volna az ősbemutató 1983-as felvételét is, ha az elején az ő neve van kiírva a "Rendező: Koltay Gábor" helyett, akkor is balhé van belőle. Csak akkor az lett volna a panasz, hogy Vikidál félmeztelensége egyértelműen a rendező homoszexualitásának eredménye, meg különben is, Varga Miklósnak azért csak a hangja szerepel benne, mert Fideszes és ezzel akart beinteni a hatalomnak a Robi.

alfoldi3.png

És igazuk lett, látjuk az eredményét. Ismét Alfölditől hangos minden, az X-Faktor pedig döntögetni fogja a nézettségi csúcsokat. Mert egy ilyen műsorról mindenki tudja, hogy nem az énekesektől lesz jó vagy rossz, a néző a drámáért kapcsol oda, meg a zsűri személyiségéért. Ha jó énekeseket keres, akkor bekapcsolhatná az Önök kértéket is, ha már mindenáron a tévé előtt akar ülni. A zsűrit (pláne egy újat) pedig fel kell építeni, érdekessé kell tenni, és van-e ennek jobb módja, mint hogy a premier előtt két hétig minden csapból az egyik zsűritag folyik, ráadásul teljesen más témával kapcsolatban?

Persze tisztában vagyok vele, hogy az RTL Klub és a TV2 nem karitatív intézmény, hanem nyereségre törekvő üzleti vállalkozás (még akkor is, ha az utóbbiról ezt nehezen hiszi el bárki is az elmúlt évek alapján). Mindent a nézettségért. És ez érthető. És az is, hogy a visszaeső reklámpiac mellett sokkal jövedelmezőbb volt ezt megvalósítani, mint elárasztani X plakátokkal minden kereszteződést. Mindenki, aki az elmúlt két hétben csak egyszer is hozzászólt egy Alföldit érintő témához (online vagy offline), gratulálhat magának, akaratlanul is részese lett egy komplett marketingkampánynak, függetlenül attól, hogy szereti-e az adott műsort vagy sem. Az RTL mesterien csinálta, az más kérdés, hogy nekem személyesen felfordul a gyomrom ezektől a trükköktől. Felfordul a gyomrom, de mégis csodálom őket érte.

Az viszont, hogy az Alföldi ehhez mosolyogva asszisztált, könyvet dedikált, interjúkat adott és panaszkodott, egy megint más kérdés. Nem azért, mert elvállalt egy kereskedelmi tévés műsort, azt sokan csinálják. Presser sem lett kisebb ember annyi év Megasztár után, mint ahogy Szabó Kimmel Tamást ezután is generációjának egyik legjobb ifjú színészeként tartom számon. Hanem ahogy ezt az egészet kezelte. Ő az, aki ma sehol sem lenne az RTL nélkül. Ha nem bohóckodik annak idején évekig a Reggeliben, most valószínűleg egy kísérleti színházat vezetne Pusztalapajszecsődön és senki le nem tojná sem a magánéletét, sem a munkásságát. És most visszaadta ezt a szívességet.

Ezt viszont már nem tudom csodálni, csak az émelygés marad. Ugyanis ezzel Alföldi Róbert végleg bebizonyította, hogy ő is egy ugyanolyan celeb, mint akik a sárban dagonyázva szórakoztatják a nézőket este hétkor. Van az a pénz és csillogás, amiért képes fiókba zárni az elveit. Oké, párat még megtart belőlük, de ki tudja, néhány év múlva már lehet, hogy ő is hamarabb fogja hívni a Fókuszt, mint a tűzoltókat, ha kigyullad a karácsonyfa.

És innentől kezdve számomra szépen lassan el fogja veszíteni minden szimpatikusságát, mert nem fogom tudni komolyan venni művészként. És szerintem a hozzám hasonló emberek azok, akikre ebben a nagy "buzi-nembuzi" viharban Alföldinek a legnagyobb szüksége lenne. Csak így tovább, Robi!

17 komment

Címkék: nagy magyar k.rva élet

A bejegyzés trackback címe:

https://hypocrites.blog.hu/api/trackback/id/tr355499932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bretschneider detektív 2013.09.09. 10:02:09

A következtetés elég érdekesre sikerült a végén. A celebbé válásnak nem hiszem, hogy ez a módja, ráadásul eddig is megtehette volna bármikor, hogy a Fókuszt hívja tűzoltók helyett. Szerintem Alföldinek az X-faktor is egy munka, amit igyekszik olyan tisztességesen elvégezni, mint a többit. (Az első adásból ráadásul nekem abszolút ez is jött le. Ahogy a pozőr kiscsajt elküldte pl., ahogy a death-metálos csaj produkciójában meglátta a munkát, stb.) Ja, én most miatta nézem amúgy ezt a műsort, előtte a lányom miatt kellett néznem.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.09. 10:22:55

Ha nem tetszik, akkor ne nézd. Nézd a fityesztévé négy csatornáját, azon nincsenek celebek.

Jaaaa, vannak: a saját celebjeik. Akiket ugyanúgy nyomatnak, mint a kertévék a sajátjaikat. Na jó, talán nem ugyanúgy, de eléggé. A csapból is azok folynak.

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2013.09.09. 10:25:59

Már látom, hogy gondok lesznek, mert nem anyázom benne egyértelműen sem csak a Fideszt, sem csak a másik oldalt, egyszerre dicsérem és szidom Alföldit, a két oldal agyatlan hívei pedig nem fogják tudni ezt feldolgozni.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.09. 10:34:44

@Bruzsy:
Én nem vagyok egyik oldalon se, vazze.
Én leszarom Alföldit.

De akkor megmagyarázom. Mindegyik tévé, a nagyrabecsült fityesztévé is ezt csinálja, hogy a saját celebjeit nyomja. Vagy ha úgy jobban tetszik: igyekszik felhasználni őket miinél több műsorban. Az rtlklub valószínűleg szívesen leadta volna az új Istvánt, akkor is, ha egyébként nem került volna hozzájuk Alföldi - de így meg pláne örömmel csinálta, hogy ez egyben reklám is volt nekik...

Bretschneider detektív 2013.09.09. 10:35:17

@Bruzsy: Ezt azért ebből a két kommentből leszűrni korai. Persze valószínűleg (sajnos) igazad lesz. Ha megnyugtat, maga a cikk érdekes. Engem pl. nem zavar, ha az Alföldi csapból is Róbert folyik (jó, tudom, nem csap, hanem a szaniter), inkább ő, mint Győzike.

Én csak a konklúziót nem értem a végén, de ha Te így gondolod, akkor ezt írod, nemde?

Bretschneider detektív 2013.09.09. 10:36:03

@Bretschneider detektív: Ja, amikor a fentit írtam, még csak az én első és a második komment volt fenn. :-)

Morrancs 2013.09.09. 11:35:17

@Bruzsy: Nem ez a gond a cikkeddel.
Az egyik probléma, hogy ha az X-faktor beharangozásaként folyna Alföldi minden csapból, akkor Szikora is folyna, meg Tóth Gabi is, meg Geszti is.
Aug. 20. IStván király ünnepe, nem véletlenül ekkor mutatják be a róla szóló rockoperát.
Amit arról írsz, hogy az 1983-as filmet is bemutathatták volna Alföldi nevében, akkor is lenne botrány, az meg a FIDESZ tábort minősíti teljes mértékben. (Egyébként ez egy jó meglátás.)
Alföldi Róbert eddig is dolgozott, ez után is dolgozni fog. Én spec. ismertem a nevét már évek óta, de alig pár napja tudom csak, hogy műsorvezető volt egy TV műsorban, mert nem ez számít vele kapcsolatban.
Őt az egész világon hívják rendezni, szó szerint világhírű, szóval a végkövetkeztetéssel, hogy csak egy celeb nem értek egyet, mivel nem sok mondvacsinált celebkénk mondhatja el ezt magáról.
És azt sem merném állítani, hogy azért hívják meg rendezni világszerte mindenhová, mert a világ nagy színházainak igazgatói anno nézték azt a magyar TV műsort a hajnalok hajnalán... :)
Szóval a következtetéseid kissé sántítanak.

Bretschneider detektív 2013.09.09. 12:57:55

@Morrancs: Köszönöm, kábé én is erre szerettem volna rávezetni a szerzőt. Alföldi már akkor valaki volt, amikor senki volt.

És az, hogy erről nem feledkezik meg, az számomra pozitívum.

Morrancs 2013.09.09. 13:06:44

@Bretschneider detektív:

"Alföldi már akkor valaki volt, amikor senki volt."

Ha ezt még egy kicsit ragozni akarjuk, akkor azt is lehetne mondani, hogy csak itt nálunk lehetett akkor még senki. Máshol már akkor rég valaki lett volna. :)

kamarti 2013.09.09. 13:34:24

t. posztoló! Nem tudom, mi alapján jelented ki, h Alföldi sehol se lenne az RTL nélkül. Oké, azt ő is el szokta mondani, hogy az országos ismertséget a tévének köszönheti - de ha megnézed a szakmai előmenetelét, láthatod, h valószínűleg nem véletlenül esett rá az RTL választása annak idején: évek óta Pest legnagyobb színházában volt vezető fiatal színész (Víg), már rendezett, számos külföldi fesztiválmeghívása volt ennek kapcsán, és egy Jászai Mari-díja. Ja, és 98-ban már vagy négy éve a csatorna legsikeresebb sorozatának volt szinkronhangja (Vészhelyzet). Úgyhogy max az arca volt ismeretlen a nézők előtt... szóval az rtl nem egy ifjú, ismeretlen titánt épített fel a magyar színháznak, meg neked.

élhetetlen 2013.09.09. 14:05:49

Hosszú leszek! Celebség? Miért csak az lehetne nagy művész, akit csak a szűk szakma ismer. Én csak egy gyalog vagyok, „sokat jártam színházba”, úgy havonta kétszer, és véletlenszerűen, azaz inkább biztosra, általam ismert színházak, színészek. Mikor Alföldi a TV-ből folyt, akkor láttam először, kicsit affektált, nyafogott. De ha ezt nem láttam volna, nem megyek el a Machbet rendezésére! Elmentem. Igaz, hogy előadás közben hangosan megszólaltam a nézőtéren, hogy „ez tényleg agyament”, ott a belsőségdobálós résznél, a banyáknál, de máig emlékszem a darab minden mozzanatára. Ahogy Mahcbet és a felesége gyakorlatilag azzal mutatták ki, hogy melyikük idegesebb, hogy melyikük hogyan falja a levest! (negyven éve gyűjtöm az általam látott darabok műsorfüzeteit, néha átnézem őket, találok olyanokat, hogy még elolvasva sem dereng semmi). Nem vagyok oda az egyenruháiért (a Machbetben sem), de az biztos, hogy nem felejtős, sem színészként, sem rendezőként. Nem tartom hibának, ha valaki nem csak jó, de el is tudja adni magát. Így jut el hozzánk.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.09.09. 14:20:43

"Először is szögezzük le: ez a poszt alapvetően nem Alföldi Róbertről szól"

Oszt akkor végig Alföldi Róbertról pofázik.

buddha 2013.09.09. 15:17:06

van valakinek eladó,használt elektromos fogkeféje?

fran7 2013.09.09. 17:00:25

@Bretschneider detektív: Pozőr kiscsajos beszólással épp bajom volt. Ugyanis egy 17 éves kislányka pózol, nahát? De szólt valamit a mellette ülö hatezerszer nagyobb pózőr Tóth Gabira, aki sírdogált és egyéb rendezői ztasításoknak tett eleget. Meg mondjuk abban sem volt semmi kiszámítottság, ahogy Geszti és Szikora elkezdett kő-papír-ollózni, ugye. Arra miért nem reagált ilyen keményen? Mert ez volt a forgatókönyvben és ő is játssza a szerepét. Annyira okos lehet, hogy tudja mindezt. S a cikk nekem épp arról szólt el lehet indulni a celebség, sztárság irányában, de nagyon vigyázni kell, hogy a szakmai hitelesség és belső önazonosság megmaradjon. S igen ezen a téren bukóra áll. Még van vissza út, de nehéz lesz.

Hamann22 2013.09.09. 18:00:07

@fran7: Tóth Gabira 2x is rászólt, hogy ne nyüzsögjön annyit, és megkérdezte (finom utalással a hiperaktivitására), hogy mit csinált általános iskolában (ahol ugye végig kellett ülni az órákat)
Az a kislány meg valóban tucat volt, egyáltalán megjegyezte valaki a nevét? Mert Caramelt vagy Oláh Ibolyát, Rúzsa Magdit annak idején egyből meg lehetett jegyezni
süti beállítások módosítása